K Pro Speed sensor

K-Series Programmable ECU installation questions / support issues
Post Reply
K2002
Posts: 4
Joined: Sun Aug 25, 2019 8:33 am

K Pro Speed sensor

Post by K2002 » Sun Aug 25, 2019 8:46 am

Hi

I am new to K pro v4 and am trying to find a solution for my RWD K20 build

K20a2
Rx8 gearbox (no speed sensor)
BMW E30 differential with speed sensor

The E30 differential uses a square signal on a Reed switch.

It appears it’s fed 12v so my question is can I send the signal from that sensor and reduce the voltage to send to the analog input in K pro?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: K Pro Speed sensor

Post by Spunkster » Mon Aug 26, 2019 4:29 pm

Is it 12 or 5 volts?

K2002
Posts: 4
Joined: Sun Aug 25, 2019 8:33 am

Re: K Pro Speed sensor

Post by K2002 » Tue Aug 27, 2019 6:32 am

The sensor is fed 12v in the E30

In the cluster it goes to a capacitor in the cluster but I was wondering if I could use that signal to feed the Ecu but I’d drop the voltage with resistor or regulator whatever works?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: K Pro Speed sensor

Post by Spunkster » Tue Aug 27, 2019 10:54 am

You will need to drop the voltage from 10 to 5 volts and it might work if used in the VSS input on the K-Pro. This will be internal to the ECU only and will not be output form the ECU.

K2002
Posts: 4
Joined: Sun Aug 25, 2019 8:33 am

Re: K Pro Speed sensor

Post by K2002 » Tue Aug 27, 2019 11:49 am

Okay so I was wanting to use an s2000 cluster so how would I run the signal to that?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: K Pro Speed sensor

Post by Spunkster » Tue Aug 27, 2019 12:18 pm

You will need a converter of some kind.

K2002
Posts: 4
Joined: Sun Aug 25, 2019 8:33 am

Re: K Pro Speed sensor

Post by K2002 » Tue Aug 27, 2019 12:23 pm

Thanks I thought I would be able to do counts per mile in the Ecu and output to cluster. Guess that would be too easy

K20RX7
Posts: 29
Joined: Sun Aug 12, 2018 4:39 am

Re: K Pro Speed sensor

Post by K20RX7 » Thu Sep 05, 2019 9:50 am

so am i right in saying that the vss input needs to be 5v square and not 12v ?

K20RX7
Posts: 29
Joined: Sun Aug 12, 2018 4:39 am

Re: K Pro Speed sensor

Post by K20RX7 » Thu Sep 05, 2019 9:54 am

K2002 wrote:
Tue Aug 27, 2019 12:23 pm
Thanks I thought I would be able to do counts per mile in the Ecu and output to cluster. Guess that would be too easy
How about a digital dash mate?> ive just installed a powertune dash and it uses CAN from hondata. if you manage to get a vss signal to your ecu it will display mph off it no problem.

Im in a similar situe where im using alternative vss on my k20 turbo RX7, some vids on youtube (BEYTEK) of the dash if your interested. its cheap

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: K Pro Speed sensor

Post by Spunkster » Thu Sep 05, 2019 10:01 am

It must be 0-5 volts.

Post Reply