Why would this burn out on a k pro ecu???

K-Series Programmable ECU installation questions / support issues
Post Reply
stikerguy
Posts: 40
Joined: Tue Aug 05, 2008 8:11 pm
Contact:

Why would this burn out on a k pro ecu???

Post by stikerguy » Thu Sep 22, 2011 10:29 pm

Image

outlines in yellow is what i found burnt on my kpro ecu...

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8812
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Re: Why would this burn out on a k pro ecu???

Post by Hondata » Fri Sep 23, 2011 7:37 am

The usual cause is that the car is an engine swap and the swap harness is incorrect, often with reverse polarity to the ECU. This usually is from the ground plane getting elevated to half battery voltage or more. Often the cause is the main relay wiring, or applying power to the main relay or fuel pump relay outputs. A less common cause is from using a laptop with power inverter, where the inverter does not isolate the AC ground from the chassis ground, and there is a large ground current going through the USB shield.
Hondata

stikerguy
Posts: 40
Joined: Tue Aug 05, 2008 8:11 pm
Contact:

Re: Why would this burn out on a k pro ecu???

Post by stikerguy » Fri Sep 23, 2011 9:52 am

can it be repaired? I am trying to look over at the stuff it could have been! In the meantime I need another kpro! Also not sure if the ecu is bad as well!

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8812
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Re: Why would this burn out on a k pro ecu???

Post by Hondata » Fri Sep 23, 2011 10:38 am

Normally the reverse polarity fries all the ICs on the board.
Hondata

stikerguy
Posts: 40
Joined: Tue Aug 05, 2008 8:11 pm
Contact:

Re: Why would this burn out on a k pro ecu???

Post by stikerguy » Fri Sep 23, 2011 10:47 am

Last thing I wired on the car was the tps sensor. I wired it and scaled it took it back apart to solder all of my connections once done we found this problem do you think this could have been a possibility.

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8812
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Re: Why would this burn out on a k pro ecu???

Post by Hondata » Fri Sep 23, 2011 4:26 pm

Probably not the TPS, unless it was feeding +12V into the signal ground. It normally is the main relay or fuel pump relay wiring. Possibly also a missing main ground.
Hondata

Post Reply