Setting idle speed and max rpm

s300 and SManager software questions & answers
Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Sun Apr 14, 2019 5:52 am

Can anyone please advise.

-I run s300v3 on my H22 ek, the minimum idle speed and max rpm parameters seem to have no effect when when adjusted in SManager.

Launch limiter RPM works fine when enabled.

crluver123
Posts: 112
Joined: Tue Oct 10, 2006 10:13 pm

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by crluver123 » Sun Apr 14, 2019 4:19 pm

do you have an iacv hooked up and working correctly?

Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Thu Apr 18, 2019 12:23 am

crluver123 wrote:
Sun Apr 14, 2019 4:19 pm
do you have an iacv hooked up and working correctly?
IACV removed due to space issues with SK2 IM and fire wall

Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Mon Apr 22, 2019 12:51 pm

Grigg1 wrote:
Thu Apr 18, 2019 12:23 am
crluver123 wrote:
Sun Apr 14, 2019 4:19 pm
do you have an iacv hooked up and working correctly?
IACV removed due to space issues with SK2 IM and fire wall
Anyone?? Or is the summary that i need to somehow find space to hook up the IACV to be able to set idle rpm and nax rpm?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17862
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Spunkster » Mon Apr 22, 2019 1:37 pm

Yes you need the IACV for it to idle properly.

Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Mon Apr 22, 2019 2:14 pm

Spunkster wrote:
Mon Apr 22, 2019 1:37 pm
Yes you need the IACV for it to idle properly.
Does the absence of IACV stop me from setting the max rpm limit?
As this is the problem i am having aswell as setting the minimum idle speed, note both edit settings are found in SManager.
Also the car idles well, when warm, idles slightly higher than I'd like hence why I'm keen to be able to set idle value

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17862
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Spunkster » Mon Apr 22, 2019 2:36 pm

Without the calibration and a Datalog showing the issue it is hard to say what might be causing an rev limit.

Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Mon Apr 22, 2019 2:57 pm

Spunkster wrote:
Mon Apr 22, 2019 2:36 pm
Without the calibration and a Datalog showing the issue it is hard to say what might be causing an rev limit.
Ok sure. Is anyone available to review my calibration + data log if I uploaded it somehow

Secondly
I have a voltage offset between between AFR Aem guage and s300. The gnd is good and running to thermostat housing. My offset is around -1.5V. Any suggestions?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17862
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Spunkster » Tue Apr 23, 2019 9:10 am

Post your calibration and a Datalog so that we can see what might be going on.

crluver123
Posts: 112
Joined: Tue Oct 10, 2006 10:13 pm

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by crluver123 » Fri Apr 26, 2019 5:59 am

You can buy IACV relocation kits, just FYI

Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Fri Apr 26, 2019 11:13 am

Hello

Please see my data logs whilst the car was parked.
One is rpm increase and the other i believe is idle.

I have also added the latest calibration iam using.

Im very new to this so help much appreciated

Thanks in advance
Attachments
13.4.19.skl
Current Calibration
(45.08 KiB) Downloaded 19 times
13.4.19.s3d
idle
(1.3 MiB) Downloaded 21 times
13.4.19, rpm increase.s3d
stationary rpm increase
(885.86 KiB) Downloaded 17 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17862
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Spunkster » Fri Apr 26, 2019 11:49 am

If it is rev limiting at your VTEC activation point, then it sounds like you may have an issue with the ground at the thermostat housing.

Grigg1
Posts: 21
Joined: Sat Mar 17, 2018 4:58 am

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Grigg1 » Fri Apr 26, 2019 1:10 pm

Spunkster wrote:
Fri Apr 26, 2019 11:49 am
If it is rev limiting at your VTEC activation point, then it sounds like you may have an issue with the ground at the thermostat housing.
Its not rev limiting, ive tried setting the rpm to something like 6000rpm to prove it works but it climbs way past this until i let off

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17862
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by Spunkster » Fri Apr 26, 2019 4:59 pm

Please describe the issue more clearly, as I do not understand.

BCMotors
Posts: 7
Joined: Fri Apr 26, 2019 3:18 pm

Re: Setting idle speed and max rpm

Post by BCMotors » Sat Apr 27, 2019 1:09 am

Grigg1 wrote:
Thu Apr 18, 2019 12:23 am
crluver123 wrote:
Sun Apr 14, 2019 4:19 pm
do you have an iacv hooked up and working correctly?
IACV removed due to space issues with SK2 IM and fire wall
Genius removes something called IDLE AIR CONTROL, and has no idea why they can't control idle.

Forums turn me into a basic white girl, cuz I can't even....

(For future readers:
I assume they're confusing max rpm in idle tab with the actual Rev limit. AKA the fuel cut around 1800rpm in case your IAC sticks open)

For the OP:
I say this out of pure love for your H22.. Close the SManager and seek the help of a professional. Or at least a high school level backyard mechanic.

Post Reply