Car wont idle correctly while moving

s300 and SManager software questions & answers
Post Reply
chrisbogart
Posts: 11
Joined: Mon Aug 01, 2011 8:12 am

Car wont idle correctly while moving

Post by chrisbogart »

s300v2
b18c turbo
1000cc ID
IACV duty cycle in the middle @ normal

In the IDLE parameters i have my moving minimum idle set to 1500rpm but it does not work.

also if i adjust idle while stationary and upload nothing happens.

ive attached datalog recording

update: attached calibration
Attachments
STOUT.skl
(44.13 KiB) Downloaded 49 times
Datalog-170211-153003.s3d
(108.05 KiB) Downloaded 45 times
Last edited by chrisbogart on Wed Feb 15, 2017 10:50 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 19261
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by Spunkster »

You have not posted the calibration that the datalog was made with.
chrisbogart
Posts: 11
Joined: Mon Aug 01, 2011 8:12 am

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by chrisbogart »

uploaded calibration

also, you can see in the datalog that when i let off throttle to coast, my fuel duty cycle goes to 0% and almost dies.
User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 19261
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by Spunkster »

I don't actually see a problem in that datalog. The fuel injectors are supposed to shut off during deceleration, so that is normal. Have you set the idle per the factory service manual instructions?
chrisbogart
Posts: 11
Joined: Mon Aug 01, 2011 8:12 am

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by chrisbogart »

my idle adjustment screw is almost closed.
i dont understand why the minum moving idle drops below where its supposed to and never corrects

i didnt decel in gear, i simply put the clutch in then the rpms drop too low and duty cyle goes to 0% from 6.8 seconds on datalog to 7.3
User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 19261
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by Spunkster »

With the car fully warmed up and idling, unplug the idle control connector and see what RPM it idles at.
chrisbogart
Posts: 11
Joined: Mon Aug 01, 2011 8:12 am

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by chrisbogart »

what will this determine? if my IACV is working or not?
User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 19261
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by Spunkster »

To see if it is adjusted properly.
chrisbogart
Posts: 11
Joined: Mon Aug 01, 2011 8:12 am

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by chrisbogart »

So idle is adjusted properly. but the s300 still wont change idle and doesnt catch a falling idle when pushing clutch in.
User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 19261
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by Spunkster »

with the IACV disconnected, what does it idle at?
forevertrj
Posts: 135
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by forevertrj »

chrisbogart, please tell us the idle RPM while the IACV plug is disconnected, don't answer with the idle is set right, if the screw is almost fully closed I guarantee it isn't set right. Please view http://www.hondata.com/help/smanager/se ... espeed.htm to better understand the reason for our question about he RPM value.
Let's not make assumptions, please leave as much detail as possible!
forevertrj
Posts: 135
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Car wont idle correctly while moving

Post by forevertrj »

if the idle isn't correct when adjusting the set screw, while the IACV is disconnected, there is a high probability of a vacuum leak.
Let's not make assumptions, please leave as much detail as possible!
Post Reply